Radnja  |  Kontakt

Rubens: Vrhunski majstor slikarstva i tajni agent?

Veliki flamanski majstor Peter Paul Rubens (1577-1640) se pored slikarstva celog života intenzivno bavio i diplomatijom, koristeći svoju slavu i svoje veze kako bi pomogao državnicima svog doba da uspostave i razviju dobre odnose.

Rubens nije pripadao dugom spisku neprilagođenih umetnika koji su kuburili s novcem i trčali za slavom. Poznat i priznat još za vreme svog života, vešto je koristio svoju slavu kako bi olakšao diplomatske odnose posebno između Španije i severnoevropskih protestantskih grofovija.

U članku spektakularnog naslova “Rubens kao tajni agent”, belgijski onlajn list LeVif.be opisuje intenzivne diplomatske aktivnosti majstora iz Antverpena, prikazujući ih u jednom novom svetlu. Naime, slavni slikar nije samo radio na promociji svog umetničkog dara, već je i služio kao posrednik između moćnika svog doba.

Diplomatsku karijeru je započeo za vreme Dvanaestogodišnjeg primirja (1609-1621). Njegov zadatak je bio da posreduje između protestantskih Ujedinjenih holandskih pokrajina i katoličkog španskog dvora koji su tada bili u sukobu.

Slikar je koristio vlastitu porodicu kao pravu diplomatsku mrežu – mnogi njegovi rođaci pomagali su mu u vođenju pregovora, a svoju prepisku je često vodio šifrovanim jezikom. Njegovo diplomatsko umeće će vrlo brzo uroditi plodom: postaće nezaobilazna karika u odnosima Ujedinjenih pokrajina i Španije.

Nadvojvotkinja Izabela, zvanična predstavnica španskog kralja u Holandiji, čak mu je dodelina mesečnu platu za diplomatske usluge. Rubens će i kasnije nastaviti da obilazi evropske dvorove i da vodi mirotvorne misije. U jednom pismu iz 1625. godine njegov rođak Jan Brant, koji mu često pomaže u obavljanju tajnih aktivnosti, hvali njegov učinak kao političkog posrednika, ističući njegov patriotizam i njegovu predanost u korist zajedničkog dobra.

Top