Radnja  |  Kontakt

Albreht Direr i njegovi savremenici u Novom Sadu

NOVI SAD. Nakon Beograda, Galerija Matice srpske predstavlja od 13. novembra 2015. do 9. januara 2016. izložbu “Albreht Direr i njegovi savremenici. Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I” koja gostuje zahvaljujući saradnji tri muzejske ustanove: Istočnoslovačkog muzeja u Košicama, Muzeja grada Beograda i Galerije Matice srpske. Izložba je do sada predstavljena u više od deset gradova Evrope.

Publika će imati priliku da se upozna sa grafičkim ostvarenjima jednog od najbrilijantnijih stvaralaca renesanse, nemačkog umetnika Albrehta Direra, ali i sa delima njegovih učenika i savremenika, poznatim imenima nemačke i italijanske grafike, Hajnriha Aldegrefera, Albrehta Aldorfera, Luke Kranaha Starijeg, Markantonija Raimondija i drugih.

Izložbu čini 138 grafičkih listova, koncipiranih u dve celine. Prva celina sačinjena je od 20 dela Albrehta Direra i 74 prvorazredna grafička ostvarenja njegovih savremenika. Drugi deo predstavlja 44 grafička lista čuvene kompozicije “Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I”.

Autor izložbe, Ivan Havlice, pažljivim odabirom radova koji se čuvaju u kolekciji Istočnoslovačkog muzeja u Košicama, uspeo je da oživi “duh vremena” i da prikaže odnos između umetnosti i društvene stvarnosti epohe.

Albreht Direr (1471-1528), poznat kao slikar, grafičar, crtač i teoretičar, pomerio je granice umetnosti s početka 16.veka, a bio je, i do danas ostao, rame uz rame sa Mikelanđelom, Leonardom i Rafaelom, imajući ključnu ulogu u razvoju evropske grafike i renesansne umetnosti.

Majstor crtačkog “mikroskopskog detalja” Direr je crnom linijom dostigao slikarski izraz i svojom tehnikom uzdigao grafiku od zanatske veštine do umetničkog nivoa ravnog slikarstvu.

Veoma samosvestan i ponosan na svoj rad, Direr je svoja dela potpisivao monogramom AD, danas poznatim simbolom njegove umetnosti.

Tokom trajanja izložbe u Galeriji Matice srpske biće priređen raznovrstan prateći program – svakodnevna kustoska vođenja u 13 i 19 sati, stručna tumačenja i predavanja petkom i subotom od 18, kreativne radionice za decu subotom i edukativne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i radionice za studente Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Galerija Matice srpske će tokom trajanja izložbe do 9. januara 2016. raditi od utorka do subote od 10 do 20 sati.

Top